U kunt als VECON-lid, nadat u bent ingelogd, reageren op onderstaande nieuws-items en de reacties van andere VECON-leden lezen.
Op 4 oktober is er weer een netwerkbijeenkomst VECON BUSINESS SCHOOL.
De bijeenkomst begint om 13.30 uur en is rond 20.00 uur afgelopen en is in Nijmegen, op loopafstand van station Heyendaal.
Aan het programma wordt nog hard gewerkt.
Plenair komen 'de mindset' van een ondernemer en sociaal ondernemerschap aan bod. Er zal in workshops en aan gesprekstafels weer veel gelegenheid zijn om ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen.
Heb je tips, vragen, goede ervaringen die je wilt delen?
Mail ze zo snel mogelijk naar info@veconbusinessschool.nl
Klik hier voor meer informatie
De besturen van het Platform vmbo Economie en Ondernemen en van de Vecon (vereniging van economieleraren) zijn voornemens om in mei of juni 2016 een studiedag voor vmbo-docenten economie en/of economische vakken te organiseren.
Deze studiedag zal uiteraard meetellen voor het Leraarregister.
Vanuit het Platform vmbo Economie en Ondernemen wordt het van belang gevonden dat docentenscholing kan plaatsvinden m.b.t. de beroepsgerichte onderwerpen van de profielvakken Administratie, Commercieel, Logistiek en Secretarieel komen aan de orde.
Dit geldt ook voor Webshop, Presentatie/Styling en 'ontwikkelingen in de retail'.
Heb je wensen m.b.t. de onderwerpen?
Mail naar: j.trappel@edisoncollege.nl.
Sinds half november zijn er problemen met een aantal e-mailadressen ... @vecon.nl.
De problemen worden veroorzaakt door spammers vanaf hetzelfde IP-adres, waar de VECON gebruik van maakt.
We zijn hard bezig met het vinden van een oplossing!
We verzoeken iedereen die zich als nieuw lid heeft aangemeld en niets heeft gehoord van de VECON of een mail heeft gestuurd en daarop niet binnen twee weken een reactie heeft gekregen, de mail opnieuw te sturen naar één van de prive-emailadresssen van leden van het dagelijks bestuur.
Zij zullen de mail doorsturen naar de bedoelde bestemming.
Voorzitter: jeannethommel@planet.nl
Secretaris: vheck@planet.nl
Penningmeester/Ledenadministratie: veconpenningmeester@kpnmail.nl
Verschillende VBS-scholen ontplooien tijdens de Global Entrepreneurship Week de nodige activiteiten.
Voor een overzicht: klik hier
Voor meer info over de GEW: klik hier
Per 1 januari 2016 hopen we de Stichting VECON BUSINESS SCHOOL operationeel te hebben. Er wordt hard gewerkt aan statuten, samenstellen van een bestuur, enz.
Zin om mee te doen?
Meld je bij info@veconbusinessschool.nl.
Vanaf de start van de stichting zal er geen vrijstelling meer zijn van btw, de tarieven gaan dus omhoog.
De kosten bedragen vanaf 1 januari 2016 € 600,- incl. 21% btw voor een eerste aanvraag en € 540,- incl. 21% btw voor een vervolgaanvraag (voor beide geldt: per locatie, per schooltype).
Ongeveer 100 docenten, zo’n 20 tafelgesprekken, 11 standjes, 7 workshops, 2 pitches en een dubbele plenaire presentatie. Dat waren de ingrediënten van de netwerkbijeenkomst van VECON BUSINESS SCHOOL op 14 oktober in het prachtige gebouw van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland in Den Haag. Nieuwe dingen leren, ideeën opdoen, ervaringen uitwisselen en contacten leggen waren de doelen van de dag. Gezien de vele positieve reacties zijn we daarin geslaagd.
Wil je meer weten over deze dag? Binnenkort komt het verslag op de website van VECON BUSINESS SCHOOL. De verslagen van de netwerkbijeenkomsten in de afgelopen jaren zijn daar al te vinden.
Tijdens deze dag is o.a. verteld over de toekomst van VBS: we worden een zelfstandige stichting en zoeken bestuursleden, o.a. vanuit de aangesloten scholen, één van de pitches ging over de VBS Battle (een wedstrijd voor havo-leerlingen) en de andere ging over de cursus die we aanbieden om docenten beter toe te rusten voor het geven van ondernemerschapsonderwijs.
Interesse? Mail naar: info@veconbusinessschool.nl.
Klik hier voor meer informatie
VECON BUSINESS SCHOOL biedt u, in samenwerking met De Wereld Van De Ondernemer, een cursus aan om uw vaardigheden met ondernemerschapsonderwijs te vergroten.
Het Business Model Canvas wordt steeds vaker gebruikt in het onderwijs. Meestal is het een alternatief voor het ondernemingsplan. Vaak wordt het Canvas gebruikt als een invuloefening. Maar met het canvas is veel meer mogelijk!
Programma en aanmelden: klik op de link hieronder.
Klik hier voor meer informatie
De najaarsbijeenkomst van VECON BUSINESS SCHOOL is ditmaal in Den Haag in een prachtig gebouw van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Het gebouw is prima bereikbaar met het openbaar vervoer en ook met de auto, waarbij rekening gehouden moet worden met betaald parkeren.
Het programma begint om 10.00 uur en eindigt rond 16.30 uur.
Voor meer info en aanmelden: klik op de link hieronder.
Klik hier voor meer informatie
Wat betekent het om een eigen zaak te hebben en ondernemer te zijn?
Leerlingen uit de business class van het Marcanti College in Amsterdam
maken kennis met verschillende aspecten van het ondernemerschap.
Vanaf volgend jaar doen niet alleen alle vmbo-leerlingen economie mee,
maar ook leerlingen van de htl-route, een flexibele leerroute waarvoor het
maatwerkdiploma een mooie bekroning zou zijn.
Klik op onderstaande link om het volledige artikel uit het VO-magazine te lezen.
Klik hier voor meer informatie
Vijftig scholen in Nederland hebben inmiddels het certificaat VECON Business School.
Een school met dit profiel kenmerkt zich door extra aandacht voor economie, maatschappij en ondernemerschap.
Volgens Jeannet Hommel, een van de initiatiefnemers van het
VECON Business School-format, is het profiel vooral opgezet
om de negatieve keuze voor Economie en Maatschappij (EM) te doorbreken. Leerlingen kiezen nu voor EM, omdat ze de andere profielen niet willen. 'Dan maar EM', wordt er gedacht,
zegt Hommel.
Het volledige artikel uit 'Van twaalf tot achtien' kunt u lezen via onderstaande link.
Klik hier voor meer informatie
Kenmerkend voor een VECON Business School zoals het VeenLanden College is de extra aandacht, die uitgaat naar de economische aspecten van de maatschappij en de talenten van leerlingen op bijvoorbeeld het gebied van ondernemerschap en ondernemingszin.
Klik hier voor meer informatie
Stichting Jong Ondernemen en de VECON hebben een samenwerkingscontract getekend.
Tegen het sterk gereduceerde tarief van 55 euro per bedrijfje gaat stichting Jong Ondernemen de randvoorwaarden (een verzekering, een KvK-nummer, een regeling met de belastingdienst en de mogelijkheid voor een goedkope zakelijke bankrekening) regelen voor scholen, die geregistreerd staan als VECON BUSINESS SCHOOL.
Klik hier voor meer informatie
De 5-jarige Vecon Business School heeft afgelopen woensdag 18/3 een nieuwe mijlpaal behaald. Lyceum Schravenlant te Schiedam is die dag als 50ste Business School toegevoegd.
Ook het Ministerie van Economische Zaken onderschrijft het belang van de Business Schools.
Hierom sprak Paul Thewissen namens het Ministerie tijdens de officiële en feestelijke bijeenkomst voor een publiek van leerlingen en genodigden over 'Onderwijs en Ondernemerschap'.
De regionale televisie was ook aanwezig:
Klik hier voor de uitzending van LOOK-nieuws.
Klik op onderstaande link voor het krantenartikel.
VBS Enkhuizen in het nieuws
Zie de bijlage voor de nieuwsbrief.
Klik hier voor meer informatie
Op scholen die zijn aangesloten bij VECON BUSINESS SCHOOL zijn doorlopend activiteiten op het terrein van economische vakken, ondernemendheid en ondernemerschap.
In de Global Entrepreneurshipweek doen ze daar nog een schepje bovenop.
Voor en greep uit de Vecon Business Scholen tijdens de Global Entrepeneurship Week 2014 en de extra activiteiten:
klik hier
Klik hier voor meer informatie
De Prins Maurits Middelharnis HAVO is vanaf nu gecertificeerd Vecon Business School!
Gisterenmiddag werd tijdens een korte feestelijke bijeenkomst het certificaat, de vlag en de plaquette door een bestuurslid van de Vecon overhandigd.
De ondernemende activiteiten waren er al en er zijn nog genoeg plannen deze uit te breiden, maar het is mooi dat er nu een officieel tintje aan wordt gegeven.
Naast het havo diploma kunnen leerlingen een extra certificaat op gebied van 'ondernemend onderwijs' behalen! De wens was er al een tijd, maar nu is het ook een feit!
Na een jaar voorbereiding is het Ichthus College in samenwerking met ROC A12 begonnen met de officieel gecertificeerde module "ik ga ondernemen". Deze module binnen de doorlopende leerlijn vmbo-mbo-hbo wordt gegeven aan de businessclass. Dit is een 3e klas vmbo-tl. De leerlingen in deze klas krijgen extra modules rondom ondernemerschap.
Ondernemen en ondernemerschap zijn belangrijke thema's in de huidige arbeidsmarkt. Er is een sterke toename van het aantal ZZP-ers, freelancers en andere kleine ondernemers. Maar niet alleen het aantal kleine zelfstandige groeit, ook de arbeidsmarkt ondergaat veranderingen waardoor steeds meer mensen met flexibele contracten werken. Deze omstandigheden vragen om meer ondernemerschap, flexibiliteit en creativiteit.
De module "ik ga ondernemen" staat voor doelgericht werken, zelfstandigheid, innovatief vermogen en commercieel denken. Het afstemmen van theorie en praktijk speelt een belangrijke rol. De filosofie hierachter is: "haal de praktijk naar de school en de school naar de praktijk."
Ondernemers geven masterclasses en leren de leerlingen over het starten en runnen van een onderneming. De leerlingen zullen in de loop van het jaar verschillende bedrijven bezoeken en een beroepenstage van enkele dagen verrichten.
Om de start van de Ikgaondernemen businessclass een officieel tintje te geven hebben de leerlingen afgelopen woensdag 1 oktober om 19.30uur een kickoff-avond georganiseerd. Als locoatie is gekozen voor het bedrijf IW4 op de Transformatorstraat 1 te Veenendaal. De Masterclasses werden verzorgd door de gastsprekers René van Holsteijn (Bestuurslid bedrijvenkring Veenendaal) en Henk-Paul Hegeman (Projectadviseur ROC A12 en initiator van Ikgaondernemen!).
Ouders maar ook belangstellenden waren hierbij van harte uitgenodigd. Met een opkomst van 63 personen is dit met recht een succes te noemen!
De NOB, de Belastingdienst en de VECON hebben samen een fiscaal lespakket over 'rechtsvormen van ondernemingen' ontwikkeld voor het voorgezet onderwijs (bovenbouw Havo / VWO) . Doel is het fiscaal bewustzijn bij de leerlingen te vergroten.
Het lespakket bestaat uit filmclips, een docentenhandleiding, opdrachten en uitwerkingen.
De trailer geeft een kort beeld van de inhoud van het lespakket.
Klik hier voor de trailer
De drie regionale netwerkbijeenkomsten van de VBS in Twente, Nieuw-Vennep en Venlo in juni zijn druk bezocht.
Docenten gaven aan, dat zij de bijeenkomsten nuttig en leerzaam vonden.
Verslagen en ander materiaal kunt u (achter uw VECON-wachtwoord) vinden op de website van de VBS.
Klik hier voor meer informatie
Joke Trappel is docent handel, administratie en technologie aan het Edison College Apeldoorn. Haar school draagt sinds kort het keurmerk van VECON business school.
Het Edison College heeft een leuke promotie video geplaatst bij Leraar24
Klik hier voor meer informatie
Afgelopen week kreeg de VBS de nodige media aandacht.
Er verscheen een artikel in het Algemeen Dagblad en in RTL-nieuws werd uitgebreid aandacht besteed aan de Calvijn Business School in Rotterdam.
Ook de nieuwe voorzitter van de VO-raad (Paul Rosenmöller) liet zich lovend uit over het initiatief 'Business School'.
Klik hier voor het AD-artikel.
Klik hier voor de uitzending van RTL-nieuws.
Bijna 100 enthousiaste docenten en workshopleiders bezochten de netwerkbijeenkomst van de VBS op 28 november 2013.
Gastheer was de Calvijn Business School te Rotterdam.
Klik hier voor meer informatie
Download de bijlage voor een volledig overzicht.
Bijlage
Twintig leerlingen van de (mavo) Business School Comenius Rotterdam en hun ouders waren aanwezig bij de feestelijke opening van hun nieuwe opleiding op donderdagmiddag 17 oktober. Nadat aan de school een officieel certificaat, plaquette en vlag waren overhandigd kon er geproost worden op de Business School en het aanwezige jonge ondernemerstalent.
De hoofdrol tijdens de officiële opening was weggelegd voor Peter Post, bestuurslid van de Vereniging van Economieleraren in Nederland (VECON).
Hij overhandigde aan Mark van Sorge, directeur van Comenius Rotterdam, het VECON-certificaat, oftewel de officiële erkenning van deze nieuwe opleiding, de plaquette voor de gevel en de VECON-vlag.
Economie al in de brugklas
De Business School Comenius Rotterdam (B.S.C.R.) is een ondernemersopleiding op mavo-niveau, een van de weinige in Nederland, en daardoor bijzonder. Ook is het vrij uniek dat er al in leerjaar 1 wekelijks twee lesuren economie op het rooster staan. Bij veel Business Schools in het voortgezet onderwijs gebeurt dit pas in leerjaar 2.
Een businessdag per zes weken
Ruim vijftien procent van de leertijd op de B.S.C.R. wordt geïnvesteerd in business. Dit krijgt vorm in extra economielessen, per periode van zes weken één businessdag, en vijf activiteitenweken per jaar die in het teken van de Business School worden gezet. De leerlingen volgen onderwijs in een mooi ingericht lokaal, met werkplekken zoals in een echt bedrijf.
Excursies
Door middel van excursies, projecten, gastsprekers en dergelijke werken de leerlingen aan hun kennis en vaardigheden op het gebied van ondernemen, netwerken, onderzoeken en leiding geven. Verder staan excursies naar echte productiebedrijven en de Rotterdamse haven op het programma.
De afgelopen week hebben de leerlingen bijvoorbeeld het kantoor van De Nederlandsche Bank in Amsterdam bezocht, waar ze live kennismaakten met echte goudstaven en briefjes van 1.000 euro! Ze vonden dit spectaculair.
Certificaat
Na vier jaar zullen de leerlingen naast hun mavodiploma ook het certificaat van de VECON Business School ontvangen. Als ze verdergaan op het mbo of op de International Business School (IBC) van het Comenius College in Capelle (vanaf havo-4), hebben ze al de juiste attitude en veel kennis van ondernemerszaken zoals boekhouden.
Startmodule voor groep 8'ers
Voor leerlingen uit groep 8 die belangstelling hebben voor de B.S.C.R. zullen er in januari twee bijeenkomsten gehouden worden. Deze startmodule geeft een goede indruk van de werkwijze op de Business School.
Een gedegen kennis van bedrijfseconomie en boekhouden is belangrijk. Zeker voor havo- en vwo-leerlingen met het profiel Economie & Maatschappij. Zij moeten een aantal boekhoudkundige modellen beheersen. Het examen Elementair Boekhouden is speciaal ontwikkeld voor deze leerlingen. Als school kunt u uw leerlingen de mogelijkheid bieden om het Associatiediploma Elementair Boekhouden te halen.
Klik hier voor meer informatie
De Onderwijsraad heeft eind juni een advies gepubliceerd over Onderwijs in Ondernemerschap. De focus lag vooral op het beroepsonderwijs.
In dit advies is VECON BUSINESS SCHOOL met name genoemd!
Jeannet Hommel heeft in mei een gesprek gehad met een staflid van de Onderwijsraad om informatie over VECON BUSINESS SCHOOL en andere initiatieven op dit vlak te verstrekken.
Het advies is te vinden op: klik hier
Tijdens de cursus 2012-2013 maakten ruim 800 leerlingen van 16 scholen gebruik van de VECON Business Test.
Alle gemaakte testen zijn verwijderd en er staat een 'schone' database klaar voor de cursus 2013-2014.
Voor op/aanmerkingen en suggesties ter verbetering van de test kunt u contact opnemen met jeannethommel@planet.nl.
Op 29 januari vond de Stakeholdersbijeenkomst Onderwijs en Ondernemen plaats. Het was een mooie bijeenkomst met levendige discussies en veel energie. Als eerste wil ik u hartelijk danken voor uw inbreng.
We merken dat de mensen die ondernemend leren ervaren hebben, gedreven zijn om door te gaan met deze vorm van onderwijs. Onze vraag op deze middag naar de uitdagingen rond ondernemend leren en ondernemerschaponderwijs leverde een brede mix van aandachtspunten en acties op. Dat varieert van structurele aanpassingen in het onderwijssysteem tot hele concrete kansen en acties, bijvoorbeeld voor het uitwisselen van kennis en ervaring.
U leest het in het bijgevoegde verslag. Ook degenen die niet aanwezig konden zijn, ontvangen het verslag. De presentaties zijn apart bijgevoegd.
Verslag bijeenkomst
Presentatie Stakeholders
Presentatie ACE
NIMA introduceert het nieuwe examen 'Marketing Oriëntatie' op de VECON-studiedag van 11 april aanstaande.
Benieuwd? Kom kijken of vraag informatie op via info@nima.nl.
Zie de extra nieuwsbrief van EBC*L voor meer info.
Klik hier voor meer informatie
Tijdens de cursus 2011-2012 maakten 181 ondernemingen gebruik van de eerste online versie van de VECON Business Game.
Betrokken docenten meldden verschillende bugs, vaak voorzien van een heldere beschrijving. Hartelijk dank!
De volgende bugs zijn verholpen:
- Het 'marktoverzicht' in de leerlingmodule wordt niet geladen.
- Het reclamebudget gaat niet mee in de berekeningen van de leerlingmodule.
- De seizoensfactoren gaan niet mee in de berekeningen van de leerlingmodule.
- Het invoerscherm van de leerling geeft in het level 'Expert' onjuiste weergave van de hypotheek en de cumulatieve winst.
- Bij ondernemingen, die geen magazijn hebben gekocht, verschijnt wel een hypotheek op de balans.
- De berekening van de rentabiliteit van het totaal vermogen is onjuist.
Daarnaast is voor het level 'Expert' de financ. rekenmodule voor de eerste dag van een nieuw kwartaal herschreven.
De nieuwste versie van het spel (versie 1.95) staat klaar voor gebruik.
Tijdens de cursus 2011-2012 maakten 181 ondernemingen gebruik van de VECON Business Game.
De database met alle gegevens is inmiddels 'geleegd'.
Invoer via de docent werkte goed, in de leerlingmodule bleken nog verschillende bugs te zitten. (O.a. het wel/niet aankopen van het magazijn, samen met een hypotheek.)
Aan het oplossen van deze bugs wordt tijdens de zomervakantie gewerkt.
Tijdens de cursus 2011-2012 maakten 293 leerlingen van 7 scholen gebruik van de VECON Business Test.
Alle gemaakte testen zijn verwijderd en er staat een 'schone' database klaar voor de cursus 2012-2013.
Voor op/aanmerkingen en suggesties ter verbetering van de test kunt u contact opnemen met jeannethommel@planet.nl.
Het programma van de derde regionale bijeenkomst bestond uit een aantal presentaties van (master)studenten van Wageningen Universiteit en Hogeschool Van Hall Larenstein, waarin zij verslag deden van hun onderzoek om het gebied van consumentengedrag en ontwikkelingssamenwerking.
Daarnaast was er een rondleiding over de Floriade waarbij uitleg werd gegeven over de opzet, de aandacht voor duurzaamheid en andere bijzonderheden die je als gewoon bezoeker niet zou opmerken.
Tot slot was er een vergadering over een aantal praktische zaken rondom VECON BUSINESS SCHOOL waarin natuurlijk ook ervaringen werden gewisseld.
Klik hier voor meer informatie
De VECON BUSINESS SCHOOL organiseert drie regionale studiebijeenkomsten in samenwerking met Waginingen University en Hogeschool Van Hall Larenstein.
Voor docenten van scholen aangesloten bij VECON BUSINESS SCHOOL is het bijwonen van een studiemiddag één van de drie mogelijkheden voor de verplichte netwerkbijeenkomst in het voorjaar van 2012.
Programma en aanmelden:
bijeenkomst 17 april
bijeenkomst 18 april
bijeenkomst 12 juni
In Waalwijk kunnen havisten zich onderdompelen in het bedrijfsleven op het International Business College.
Lees het artikel uit het dagblad Trouw, waarin ook aandacht is voor de VECON Business School.
Klik hier voor meer informatie
VECON BUSINESS SCHOOL
"kwaliteitsverhoging in het voortgezet onderwijs"
Door meer kennis en vaardigheden en een goede studiekeuze een
betere aansluiting tussen hoger onderwijs en voortgezet onderwijs.
Bekijk de informatiefolder
Klik hier voor meer informatie
Het postadres van de VECON BUSINESS SCHOOL is gewijzigd in:
VECON Certificering,
p/a Lelieveld 68,
2914 CD Nieuwerkerk a/d/ IJssel.
Op 3 november was in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs in Utrecht een informatiebijeenkomst over de ONO-regeling.
Er waren drie presentaties om het publiek good practices te laten zien en te enthousiasmeren om mee te doen.
De presentatie voor het Voortgezet Onderwijs werd gehouden door Jeannet Hommel (VECON BUSINESS SCHOOL) samen met Leny van der Ham (International Business College).
Er wordt een subsidieaanvraag voorbereid. Scholen die willen 'volgen' kunnen zich melden via jeannethommel@planet.nl.
Klik hier voor meer informatie
Na maanden van hard werken staat versie 1.6 van de VECON BUSINESS GAME klaar voor gebruik.
U kunt inloggen in de beheermodule met uw inloggegevens van de VECON, een spel klaarzetten voor uw leerlingen, en spelen maar....
(Misschien is het handig om eerst even de beschrijving van het spel door te lezen.)
Klik hier voor meer informatie
In week 46 is de global entrepeneurship week 2011. In deze week worden veel activiteiten rondom ondernemerschap gepland.
Als uw school plannen heeft om in die periode een activiteit uit te voeren, bijv. in het kader van VECON BUSINESS SCHOOL, dan kunt u die aanmelden via: www.gewnederland.nl/
Uw school komt dan op de activiteitenagenda te staan!
Op 10 november 2011 zal de eerste netwerkbijeenkomst van de VECON BUSINESS SCHOOL in het schooljaar 2011/2012 plaatsvinden.
We zijn van 16.00 uur tot 19.30 uur te gast in Barneveld. Als u interesse hebt maar nog niet bent gecertificeerd kunt u deze bijeenkomst als belangstellende bijwonen.
U kunt zich aanmelden door te mailen naar: jeannethommel@planet.nl.
Specifieke vragen kunt u tevoren doorgeven, we kunnen ze dan inpassen in de agenda of op een andere manier aan de orde laten komen.
Tijdens de cursus 2010-2011 maakten leerlingen van 8 scholen gebruik van de VECON Business Test.
Alle gemaakte testen zijn verwijderd en er staat een 'schone' database klaar voor de cursus 2011-2012.
Voor op/aanmerkingen en suggesties ter verbetering van de test kunt u contact opnemen met jeannethommel@planet.nl.
Christelijke scholengemeenschap Het Streek in Ede/Bennekom is de eerste school in Nederland die de MKB-examens van de Associatie gaat aanbieden. Het betreft de Praktijkdiploma’s Ondernemer MKB (POP), Personeel en organisatie MKB (PSO) en Bedrijfsadministratie MKB (PBA), die verspreid over het derde en vierde jaar mavo zijn opgenomen.
Steeds meer jongeren beginnen na hun schoolopleiding een eigen bedrijf als zzp’er. Sommigen zelfs terwijl ze nog op school zitten. Het is dit soort ondernemerschap dat de mavo in Bennekom, onderdeel van Het Streek, wil stimuleren. De school biedt daarom leerlingen de mogelijkheid om in twee jaar tijd het Associatie Praktijkdiploma Ondernemerschap MKB te halen. De 'ondernemersmavo' is daarmee uniek, omdat men naast het mavodiploma met nog meer diploma’s naar huis kan.
In klas 3 kunnen leerlingen die kiezen voor economie als examenvak al het Praktijkdiploma Personeel en organisatie MKB (PSO) halen. Hiervoor maken zij een speciaal examen. De school heeft bewust voor personeel en organisatie gekozen omdat iedereen hiermee te maken krijgt; ook zij die niet voor een economische richting opgaan. Leerlingen die de smaak te pakken hebben gekregen, kunnen in klas 4 de twee andere modules volgen op basis van vrijwilligheid, namelijk de Praktijkdiploma’s Bedrijfsadministratie MKB (PBA) en Ondernemer MKB (POP). Leerlingen die voor alle drie slagen ontvangen het Praktijkdiploma Ondernemerschap MKB.
Het initiatief om de Associatie voor Praktijkexamens 'binnen te halen' sluit helemaal aan bij het concept van een ondernemende school, betoogt Jan Haasjes, directeur mavo/vmbo praktijkonderwijs van Het Streek. "Wij bouwen een nieuwe school waarin de praktische component veel ruimte krijgt. Niet alleen in woorden, maar ook in daden. Zo willen we in de toekomst veel praktijkgericht leren aanbieden in de vorm van bedrijfssimulaties en stages. We zijn ook bezig een jobcoach-organisatie op te zetten voor het praktijkonderwijs en een arbeidstrainingscentrum waar jongeren zonder werk werkervaring kunnen opdoen in een bedrijfssetting. Tevens hebben we een start gemaakt met het oprichten van een bedrijvenkring rond onze school. De ondernemersdiploma’s van de Associatie passen hier goed bij. Ze triggeren de leerling om nog meer mee te nemen dan het basisaanbod. Een extra diploma geeft extra kansen. Niet alleen op beroepsgebied; ook doorstromers naar mbo of havo profiteren ervan in de vorm van een kennisvoorsprong en eventuele vrijstellingen binnen het economisch domein."
De samenwerking met Het Streek is de opstap naar een stevige positie van de Associatie binnen het reguliere onderwijs, zegt Jantina Dorreman, commercieel manager van de Associatie. "Als daar onze diploma’s worden gebruikt, vinden ze nog breder toepassing en krijgen ze nog meer waarde. Het afgeven van deze diploma’s is ook een manier om je als school te onderscheiden. Leerlingen die om welke reden dan ook hun middelbare-schoolopleiding niet afmaken, beschikken zo toch over erkende diploma’s – met meer kansen op een baan."
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Esther van Zwol, Coördinator In House examens, op 033-4612159 of via e.vanzwol@associatie.nl.
Voor Het Streek is de contactpersoon de heer E. Verhaaf, te bereiken op 0318-415109 of via evf@hetstreek.nl.
In april is er een netwerkbijeenkomst voor de scholen met het predicaat VECON BUSINESS SCHOOL.
Als u bezig bent met de voorbereiding voor de aanvraag van het certificaat voor de komende cursus kunt u zich ook aanmelden.
In de bijeenkomst delen de scholen hun ervaringen en worden modules besproken die gebruikt worden, daarnaast staat de wenselijkheid van intervisie op het programma.
Na de eigenlijke bijeenkomst kan ruimte worden gemaakt voor het beantwoorden van vragen van scholen die nog bezig zijn met de voorbereidingen.
U kunt zich aanmelden voor deze bijeenkomst via info@veconbusinessschool.nl.
Let u erop dat de aanvraag uiterlijk 1 mei binnen moet zijn?
Het Willem van Oranje College in Waalwijk heeft dinsdagavond als eerste Brabantse school het predicaat VECON Business School gekregen. Het certificaat en de bijbehorende plaquette werden namens de VECON uitgereikt door Jeannet Hommel.
Op het 'Willem' wordt sinds drie jaar veel extra aandacht besteed aan economie en ondernemerschap en er ligt een plan om dit de komende jaren nog verder uit te breiden.
Lees hier het volledige artikel uit het Brabantsdagblad van woensdag 20 oktober.
De VECON heeft een ondernemerschaptest ontwikkeld, die geschikt is voor de middenbouw HAVO/VWO en het VMBO.
Deze ondernemerschapstest is via deze website beschikbaar voor leden van de VECON en hun leerlingen.
De test bestaat uit vijf onderdelen:
'Je gaat er voor': de leerling wil iets bereiken.
'Je bent zelfstandig': de leerling heeft behoefte aan onafhankelijkheid.
'Je bent creatief': de leerling is creatief.
'Je kunt omgaan met onzekerheid': de leerling kan omgaan met onzekerheid.
'Je hebt doorzettingsvermogen' de leerling is doelgericht.
Per onderdeel zijn er zes stellingen, die steeds ja/nee als antwoordmogelijkheid hebben.
De leerling krijgt als uitkomst van de test zijn score per onderdeel en een korte toelichting.
Vijf scholen voor voortgezet onderwijs mogen met ingang van het schooljaar 2010/2011 het predicaat VECON BUSINESS SCHOOL voeren. Vanaf deze week worden het certificaat en de bijbehorende plaquette uitgereikt door een bestuurslid van de VECON (vereniging van leraren in de economisch/maatschappelijke vakken).
VECON BUSINESS SCHOOL is een profilering van de school rondom ondernemerschap, ondernemendheid en economische vakken. Veranderingen in de maatschappij, de noodzaak elk talent tot ontwikkeling te laten komen en het verlangen van scholen zich te profileren, hebben geleid tot het ontwikkelen van dit profiel.
Het profiel was half mei 2010 gereed en nog voor de zomervakantie hebben zich vijf scholen aangemeld. Het betreft de volgende scholen:
1. Bonhoeffer College locatie Bruggertstraat, HAVO en VWO
2. RSG 'Hoeksche Waard' locatie Hoefsmid, HAVO
3. Calandlyceum, HAVO
4. Willem van Oranje Collega locatie Waalwijk, HAVO en VWO
5. Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud, VMBO-tl
Een school kan zich kwalificeren als VECON BUSINESS SCHOOL door zowel in de onderbouw als in de bovenbouw aan een aantal eisen te voldoen.
Alle leerlingen maken in de onderbouw kennis met een aantal belangrijke economische aspecten in de maatschappij en komen in contact met (personen van) organisaties buiten de school.
Leerlingen in de bovenbouw van een VECON BUSINESS SCHOOL krijgen een aanbod van extra modules. Leerlingen die voldoende extra modules volgen, ontvangen een persoonlijk certificaat.
Voor informatie kunt u de website bezoeken (www.veconbusinessschool.nl , de specifieke eisen kunt u vinden op het aanvraagformulier) of mailen naar: info@veconbusinessschool.nl .
De VECON BUSINESS SCHOOL is een feit.
Vanaf 1 juni 2010 kunnen scholen certificering aanvragen.
Ze profileren zich hiermee op het terrein van economische vakken en ondernemerschap.
Het profiel VECON BUSINESS SCHOOL is zowel voor VMBO als voor HAVO/VWO bedoeld.
Klik hier voor meer informatie
Op donderdag 11 maart zijn drie leerlingen uit VWO 5, die het vak informatica in hun vakkenpakket hebben, gestart met de bouw van de VECON BUSINESS GAME.
De leerlingen worden begeleid door drie docenten economie, M&O en informatica.
De interface van de BUSINESS GAME zal bestaan uit verschillende webpagina's, als programmeertaal wordt PHP gebruikt en alle data worden opgeslagen in een MySQL-database.
Het is de bedoeling, dat de BUSINESS GAME tijdens de a.s. VECON-studiedag (maart 2011) in een workshop zal worden toegelicht.
Op de website van de VECON BUSINESS SCHOOL zal materiaal geplaatst gaan worden ter ondersteuning van scholen, docenten (en leerlingen), die zich willen profileren op economisch gebied.